Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

maanantai 8. elokuuta 2011

Sekalaispelaajan Mietinnät: Hypetys ja peliarvostelut, onko niillä merkitystä?

Terve vaan taas. On itsellä tämä asioiden julkaisu hieman hiljentynyt, johtuen ulkomaanmatkasta ja pienestä sairastelusta. Nyt on kuitenkin niiltä selvitty, joten olisi aika lykätä hieman blogitekstiä tänne internettiin.

Kuten suurin osa taitaa tietää, on maapallomme valtioista valtaosa kapitalistisia valtioita, eli markkinointi ja yrittäminen on vapaamuotoista. Tästä johtuen myös mainonta on mahdollista, ostaa vain mainostilaa ja/tai -aikaa televisiosta, radiosta tai vaikka bussipysäkeiltä. Myös pelejä markkinoidaan varsinkin länsimaissa vahvasti, ja tämä tuo mukanaan nykyaikaisen ongelman peleihin. Nykyään kun ihmiset ovat markkinoinnin ja mainostuksen armoilla, jää paljon hyviä pelejä monesti todella pahaan varjoon siksi, ettei pelin tekijöillä ei ole julkaisijaa, jolla olisi varaa kustantaa vaadittava markkinointikampanja myynnin saavuttamiseksi. Ja se asian toinen puoli, nimittäin se, että monesti nykyään markkinoille tulee paljon, todella paljon pelejä, jotka ovat huonoja, mutta loistavasti...tai ainakin isolla rahalla markkinoituja. Tälläisistä peleistä yksi loistava lähihistorian esimerkki on räiskintä Homefront. Muistan itse lukeneeni eräästä pelialan lehdestä, että Homefront olisi näyttävä, ehkä samalla hieman eeppinen räiskintä, joka kertoisi siitä mitä käy, jos kommunismi nousee vielä kerran ja valloittaa Amerikan. Pelin ympäristön piti olla täynnä tunnelmaa ja jännitystä, moninpelin piti haastaa kertaheitolla Battlefieldit ja Call of Dutyt. Tämä siis "ennakosta" joka on mediaviesteistä ja virallisista julkaisutiedoista ja -kuvista koostettu. Todellisuus oli erittäin keskinkertainen pelattavuus, vanhentunut grafiikka, eikä peli eronnut oikeen mitenkään tavallisista FPS-peleistä. Tarina oli hyvä, muttei mikään syvällinen palkinnon arvoinen mestariteos. Homefront on todiste siitä, että nykyajan pelimaailma on valitettavan markkinointikeskeinen ja monopoliherkkä.

Mutta älä pelkää, sillä vielä on toivoa. Pelimaailman toivo ja pelastus ovat peliarvostelut, sillä hyvän markkinoinnin lisäksi tottakai jokainen peli haluaa hyvät arvostelut. Arvostelut ovat se toinen asia, joka voi nostaa pelin myynnin taivaisiin. Isoimmilla pelimedioilla kuten IGN, GameSpot, Gamereactor, Pelit-lehti jne. on valtaa pelaajien ostopäätöksiin. Näissä medioissa menestyvät ja paljon esillä olevat pelit saavat helposti suosiota. Tuskin esimerkiksi Ruotsalainen kauhuseikkailu Amnesia: The Dark Decent olisi yhtä tunnettu ilman arvostelumenestystään, sillä mikään ison budjetin peli ei ole kyseessä. Toki on myös markkinointimässäilyjä, jotka ovat myös ihan hyviä pelejä, kuten Battlefieldit ja Call Of Dutyt.

Vai hetkinen...onko näissä peleissä mitään merkittävää eroa keskivertobudjetin tavallisiin FPS-peleihin...jaa-a...eipä taida, Cod nyt vaan on Cod, se uusin osa pitää olla, että pääsee heittelemään Tactical Nukeja sun muita. Se siinä onkin, nämä pelisarjat (varsinkin Call of Duty) tuntuvat lähinnä ratsastavan edellisen osansa maineella. Toiko esimerkiksi Black Ops mitään uutta FPS-genreen, vaikka hyvä peli olikin, oliko MW2 mikään idealistinen uudistus edeltäjäänsä verrattuna...ei, lähinnä grafiikkaviilaus ja uusi lyhyt tarina. Tietysti moninpeli on huippuluokkaa kaikissa uuden sukupolven "codeissa", mutta peliteknisiä ihmeellisyyksiä eivät nekään ole, niillä vain on törkeästi pelaajia. Battlefield on jo paljon parempi tässä suhteessa, sillä Bad Company pelisarjassa on jotain oikeasti uutta, hienosti tuhoutuvat ympäristöt ja humoristista perseilyä sisältävä juoni. Eipä Bad Company kakkonenkaan ollut mikään uusien ideoiden pankki tosin, tuttu ja hyvä jatko osa jossa paranneltiin ykkösosan vikoja ja moninpeliä viilattiin entisestään. Älkää ymmärtäkö väärin, pidän molemmista pelisarjoista, mutta olen pettynyt siihen kuinka helposti ne jättävät monenlaiset muut hyvät pelit tavallisten pelaajien saavuittamattomiin, sillä on niin monia joiden vuoden kohokohdat ovat uusi Codi ja "uus änäri". Tämä asia yksipuolistaa ja tylsyttää pelimaailmaa, joten elettäköön siinä toiveessa ettei MW3 ole ihan niin suosittu (ellei se sisällä jotain oikeasti uutta) ja Codienkin tekijät oikeasti yrittävät ensi vuoden pelillä tuoda jotain uutta.

Onhan hypetyksessä onneksi jotain hyvääkin, nimittäin pelimaailmat huvit ja sosiaalinen pelaaminen ovat helpommin tavallisen ihmisen saatavilla, kun esimerkiksi kaupassa kävellessään huomaa sen mielenkiintoisen näköisen pelin, josta on nähnyt mainoksia. Tämä on hypetyksen postitiivinen vaikutus ja saattaa mukavasti uusia ihmisiä videopelien pariin...mutta siihen ne hyvät puolet tältä erää minusta jäävätkin.

Niin ne peliarvostelut...onneksi on myös pelejä jotka nousevat pienellä budjetilla ja arvostelumenestyksellä. Esimerkkeinä (taas) pelit kuten Amnesia ja Angry Birds, näiden pelien budjetti ei ole ollut suuri, mutta ne ovat olleet loistavia pelejä ja etenkin arvostelumenestyksiä. Peliarvostelut luovat myös isoille studioille paineita, sillä vaikka kuinka olisi huippumarkkinointi pelillä, niin tottakai sen myynti vähenee, jos jokainen mahdollinen pelimedia haukkuu pelin pystyyn. Näin kävi esimerkiksi juuri yllämainitulle Homefrontille, sillä moniko sitä enään oikeasti muistaa ellei, joku erityisesti tuo peliä esille jossakin. Homefrontin hautautuminen on pelimaailmalle loistava asia, sillä se näytti isoille pelistudioille, että jotain laatua on pelissä itsessäänkin oltava.

Voimme siis vain painajaisissamme kuvitella kuinka yksipuolinen ja ideaton pelimaailma todella olisi ilman sitä, että peliarvosteluja tehdään myös satunnaisemmista nimikkeistä. Pelaajien kannattaa olla onnellisia, että meitä peliarvostelijoita on olemassa, nimittäin muuten jäisi monet huippupelit isolta yleisöltä kokematta ja näkemättä. Joten ensi kerran kun haluaisit ostaa jonkun pelin muttet tiedä minkä, älä valitse sitä tunnetuinta nimeä, vaan selaa arvosteluja ja erilaisia pelikatalogeja, ja löydä vaihteeksi sellainen peli jota ei ole hypetty, mutta joka voikin olla parempi kuin kolme hypetettyä ja tunnettua peliä yhteensä.

PS.Peliarvosteluista muuten näin puheen ollen, olethan jo käynyt katsomassa FatHazardin videoarvostelun Borderlands pelistä. Arvostelu löytyy youtubesta meidän Hasardipelailua kanavalta, linkkiä on tuolla ylhäällä videot osiossa.

Omia mielipiteitä tai kysymyksiä?, pistä rohkeasti vaan kommenttia sillä aina voidaan pohtia ja keskustella asioista yhdessä! Minä olen JK24 ja palaan niinkin nopeasti kuin huomenissa, luvassa Crysis 2 pelin arvostelu (vihdoin). Siihen asti, näkemiin ja kiitos lukemisesta!

Ei kommentteja: