Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

tiistai 26. heinäkuuta 2011

Pelivuosi 2011 Osa:1 (JK24)

Morjensta lukijalle!

Tässä olisi tarkoitus kirjoitella Hasardipelailua blogimme näkemys vuodesta 2011 pelivuotena tähän mennessä ja tästä eteenpäin. Kuten monet varmasti ovat huomanneet, lehdet ja verkkomediat suuresta pieneen joka vuoden lopussa keräävät "Vuoden flopit ja topit" tyyppisiä listoja ja kertovat omia näkemyksiään siitä mikä on ollut vuoden paras ja huonoin peli. Ajattelinpa sitten tarkistella tässä kesän loppupuolella että miten tämä vuosi on tähän mennessä edistynyt ja verrata tapahtumia hieman viime vuoden pelisatoon.

Vuosi 2010 nopeasti tarkisteltuna.

2010 vuonna saatiin todella monia isoja ja hyviä pelejä isommilta ja vähän pienemmiltäkin yhtiöiltä. Suomalaisittain viime vuosi oli yksi parhaista koskaan, nimiittäin suomalaiset julkaisivat neljä loistavasti menestynyttä huippupeliä markkinoille. Näitä olivat tottakai maailman ilmeisesti menestynein mobiilipeli, simppelillä ja koukuttavalla pelimekaniikalla ja hölmönhauskalla tarinalla ryyditetty, Rovion Angry Birds, PS3 storeen julkaistu legendaarisen avaruusräiskinnän uusintaversio Stardust HD, PS3 storesta myöskin löytyvä zombiemättö Dead Nation ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä isoin suomalainen peli sitten Max Payne pelien, eli kauhuseikkalu Alan Wake, loistavia pelejä kaikki tyyni.

 Monta muutakin isoa peliä, toppeja ja floppeja nähtiin viime vuonna. Näitä olivat loistopeli Bioshock 2, elokuvamainen rikosdraama Mafia 2, Call of Duty sarjan uusin jälkeläinen Black Ops, Halo sarja sai komean prologin Halo: Reach pelin muodossa, legendaarinen Sid Meier's Civilization strategiapelisarja sai viidennen osansa ja Tom Clancy's Splinter Cell sai uusimman osansa, nimeltään Conviction. Grand Turismo autoilu sai viidennen osansa, Grand Turismo 5 , Battlefieldin Bad Company "spinoff" sai jatko-osansa Battlefield: Bad Company 2Dante's Inferno pullahti markkinoille, Xbox 360 konsolin roolipelivaltti Fable sai kolmannen osansa, Fable 3. Fallout pelisarja sai Fallout: New Vegas nimisen jatko-osan, Wii sai Epic Mickey seikkalun, Ensalved sarja sai Odyssey to the West osansa, Formulafaneja hellittiin pitkästä aikaa kunnon formulapelillä, Codemastersin F1 2010 pelin muodossa. Final Fantasy pelisarja sai uuden osan Final Fantasy XIV: Online, PS3:n God of War pelisarja sai kolmannen osansa, God of War 3, Just Cause 2 tuli kauppoihin, Kane & Lynch sai kakkososansa nimeltä "Dog Days", EA:n massiivinen roolipelieepos Mass Effect sai odotettua jatkoa kakkososan muodossa.

 Eikä siinä todellakaan kaikki, EA julkaisi myös uuden Medal of Honor pelin, trilleriseikkailu Metro 2033 saatiin markkinoille, strategiapelisarja Total War pelisarja sai uuden osan Napoleon: Total War, EA:n NHL pelisarja sai uudenlaisen NHL:Slapshot pelin Wiille, Pokemon sai Pokemon: Black ja Pokemon: White pelit Nintendo DS konsolille, Rockstarin villin lännen seikkailut Red Dead Redemption ja saman pelin jatko-osa Red Dead Redemption: Undead Nightmare ilmestyivät kauppoihin. Rock Band musiikkipelisarja sai kolmannen osansa, Rock Band 3, Sims 3 ilmestyi konsoleille, Star Wars: The Force Unleashed 2 tuli kauppoihin, Wii sai kovimman pelinsä tähän mennessä: Super Mario Galaxy 2, Sega julkaisi railshootterinsa Vanquish:in, huippusuosittu nettimörppi World of Warcraft sai lisäosansa Cataclysym ja rallin mm-sarja sai lisenssipelinsä WRC: FIA World Rally Championship.Huh huh, noitahan riitti!

 Tuossa oli siis isoimmat pelit jotka julkaistiin markkinoille 2010 vuonna, näitä pelejä markkinoitiin vahvasti ja/tai ne olivat huippupelejä joita meni kaupaksi monia kappaleita.

Sitten voisikin hieman tarkistella minkälaisia pelejä on tänä vuonna 2011 saatu ja pohtia kumpi vuosi mahtaa olla parempi pelaajan näkökulmasta.  

Tänä vuonna ei ole tosissaan tietenkään kaikki pelit vielä ilmestyneet, mutta monta loistavaa ja isoa nimikettä ollaan jo tänä vuonna saatu. Ensimmäisenä mieleeni putkahtaa kovaa hypeä ja hyvää myyntiä nauttinut film-noire poliisiseikkailu 1947-vuoden Los Angelesistä, Rockstarin LA.Noire.

 Seuraavana isona mieleen tulee tottakai se yksi vuoden odotetuimmista, se ikuinen superlupaus jota odotettiin 14 vuotta, Take Two Interactiven julkaisema Duke Nukem: Forever, peli josta piti tulla noin pitkän ajan kehittelyn jälkeen maailman paras ja kovin peli. Se mitä saatiin kauppoihin oli hieman toista laatua, sillä hei, DNF:ää ei ole koko tuota 21 vuotta viety eteempäin, eikä tätä peliä tehnyt mikään ukkoylijumala, vaan ihan tavallinen joukko Gearbox Softwaren koodereita, käsikirjoittajia ja muuta henkilöstöä. Peliltä odotettiin liikoja ja saatiin liian vähän. Suosittelen kaikkia tekstin lukevia ottamaan asiasta enemmän selvää sivumme peliarvostelut osion kautta löytyvästä FatHazardin Duke Nukem: Forever arvostelusta.

 Muita isoja nimikkeitä mitä on nähty tähän mennessä vuonna 2011 on ainakin EAn ja Spicy Horsen tasoloikkaseikkailu: Alice Madness Returns, Viceral Gamesin ja EA:n, roolipelielementeillä ryyditetty kauhuräiskintä Dead Space 2, People Can Fly:n ja Epic Gamesin kehittämä ja EA:n julkaisema äijämäinen mättöräiskintä Bulletstorm, Volitionin tekemä ja THQ:n julkaisema Red Faction: Armageddon, joka on jatkoa Red Faction: Guerilla:lle.

 2011 ovat myös PS3 pelaajat saaneet versionsa Biowaren tekemästä ja EA:n julkaisemasta Mass Effect 2 pelistä. Lisäksi on nähty Day 1 Studiosin kehittämä ja Warner Bros. Interactiven julkaisema kauhuräiskintä F.3.A.R, puolalaisen CD Projectin kehittämä ja Namco Bandain julkaisema roolipelieepos Witcher 2: Assasins of Kings ja Biowaren kehittämä ja EA:n julkaisema, myöskin roolipelieepos, Dragon Age 2 ja viimeisenä tällä listalla olkoon Splash Damagen tekemä ja Bethesda Softwaren julkaisema konsoli ja pc-räiskintä Brink.

Listojen pituuksista voimmekin vetää sellaisia johtopäätöksiä, että sekä 2010 ja 2011 ovat olleet ja tulevat olemaan erittäin kovia pelivuosia. Itse olen sitä mieltä että 2011 vie näistä vuosista voiton paremmilla todella kovan luokan julkaisuilla (joita on vielä tulemattakin), 2010 sisälsi kuitenki aika paljon sellaisia "suht kovia" julkaisuja, jotka eivät ihan maailmanlaajuisia hype hittejä kuitenkaan olleet. Toisaalta 2010 ilmestyi kylläkin pari erittäin kovaa omaa suosikkiani, nimittäin Mass Effect 2 ja Mafia 2. Nämä eivät kuitenkaan yksistään riitä voittamaan tämän vuoden satoa, joten vuosi 2011 ottakoon voiton minun kirjoissani näissä ympyröissä.

Kiitän sinua lukija, jos on omia mielipiteitä tai ideoita, laittakaa kommenttia niin pohditaan yhdessä!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

DNF:ää ei ole koko tuota 14* vuotta viety eteempäin.