Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Peliarvostelu: Mount and blade (PC, Vilger 95)


Turkkilainen peliyhtiö Taleworld kehitti toimintaroolipelin Mount and Bladein, jonka Paradox interactive julkaisi 16.9.2008. Peli on tehty vain tietokoneelle.
Mount and Bladessa pelaaja luo itselleen hahmon, jolla sitten pelaa peliä. Luominen on monipuolista, jossa päätetään lukuisista vaihtoehdoista hahmon menneisyys, henkilökohtainen tavoite, ja paljon muuta. Voit olla esimerkiksi aatelisen tytär, joka sotii seikkailun halusta. Tai vaikkapa kadulla elänyt poika, joka sotii menetettyään rakkaansa. Hahmoluonnin toisessa vaiheessa pelaaja muokkaa hahmonsa ulkonäköä, kuten hiuksia ja ihonväriä. Viimeisessä hahmoluonti osiossa valitaan hahmon lippu ja alkutaidot. Kun tämän kaiken on tehnyt, pääsee vihdoin pelaamaan.
Pelimaailma koostuu laajasta alueesta, jossa on kaupunkeja, linnoja ja kyliä. Kyliä hallitsevat viereiset linnat. Linnoja hallitsevat lordit. Kuka lordeja hallitsee? Lordeja hallitsevat kuninkaat. Pelissä on viisi eri kuningaskuntaa, jotka käyvät usein sotaa keskenään. Pelaaja voi halutessa liittyä johonkin niistä tai pysyä ”puolueettomana”.
Pelissä liikutaan pääosin kartalla, jossa pelaaja näkee hahmonsa. Jos hahmolla on sotilaita ja vankeja, ne näkyvät hahmon yläkulmassa numeroina. Taistelu hetkinä kartta vaihtuu sotatantereeksi, jossa first-person kuvakulmassa komennetaan joukkoja ja tapetaan vihuja.

Peli on suhteellisen vapaata ja pelin alettua pelaaja voi helposti valita pelin suunnan.
Alkuhetket menevät usein alle kymmenen miehen vahvuisten rosvojoukkojen teurastamiseen ja sotilaiden värväämiseen. Sotilaita voi värvätä kylistä tai kaupunkien tavernoista. Lisäksi voitetun taistelun jälkeen vangiksi jääneitä vihollisia voi pyytää riveihinsä. Kaupungeista voi ostaa parempia varusteita ja osallistua turnauksiin. Kun peli etenee pidemmälle, myös sen monipuolisuus kasvaa. Esimerkiksi ison armeijan yllä pito ei onnistu ellei ryöstele kyliä tai voita turnauksia. Myös pelin tehtävät (Questit) vaikeutuvat huomattavasti. Aluksi niin helpot tehtävät kuten viedä kirje toiseen kaupunkiin, vaihtuvat tehtäviin joissa hahmoa käsketään valloittaa vihollislinna.
Taistelut ja valtaukset on tehty hienosti. Omien joukkojen käskyttäminen on helppoa ja monipuolista. Pelaaja ohjaa vain omaa hahmoaan, jolla sitten on mukavaa erilaisilla iskuilla mättää vastapuolen rassukoita, ratsasti sitten hevosella tai seisoi kukkulan laella varsijousella ”oikeutta” jakaen. Taistelun voittaa kun kaikki vihollis-joukot ovat joko tapettu tai vangittu. Samalla tavalla voi myös hävitä. Lisäksi jos hahmo ”tainnutetaan” niin häviää ja tämän lisäksi sinut otetaan vangiksi ja yleensä noin vuorokauden sisällä pääset pakoon.

Pelin tavoite on yksinkertainen: valloittaa koko maailma.

Pelin grafiikoista jäi käteen positiivinen fiilis. Mutta mihinkään ilmiömäiseen ei kuitenkaan pystytty. Äänimaailma jäi hiukan grafiikan varjoon. Taisteluissa äänet olivat loistavat ja aidot, mutta siihen se jäikin. En voi käsittää miksei muuten niin hienoilla ja aidoilla äänillä kuorrutettuun peliin voi laittaa puhetta. Ensinäkin, kun antaa käskyn puoluelaisille, ei kuulu mitään. Ei edes karjuntaa p#rk#l#. Ja toiseksi, kun hahmo keskustelee esim. kuninkaan kanssa, ei kuulu puhetta ei sitten ollenkaan.

Peli oli mielestäni hyvä kokonaisuus, mutta pieniä virheitäkin löytyi, esim. ei muita tavoitteita kuin vallata maailma tai tehtävien samankaltaisuus. Grafiikoissa ja äänissä ei sen kummemmin valittamista. Pelattavuus oli aivan mahtava. Välillä tuntui kuin olisi oikeasti ratsastanut hevosella!?!?!?!?!

Plussat

+Pelattavuus
+Hahmon monipuolinen luonti
+omaperäisyys
+Vielä kerran pelattavuus :D

Miinukset

-Puheen puute
-Lievät yksityiskohdat pelin kulussa
-Moninpelin puutuminen
-Alun tylsyys

Voin hyvällä omatunnolla antaa pelille kokonaispisteiksi 85/100.
Hyvä peli joka pystyy tuomaan hyvää viihdettä vielä nykypelien rinnalla.

-Vilger95

1 kommentti:

Risto kirjoitti...

Olen muuten täysin samaa mieltä tuosta puheen puutteesta, tosin hyväpuoli on ettei sen sijaan saatu tynnyrinpohjalta puhuttua tai pahimmassa tapauksessa surkealla englannilla ääninäyteltyä sontaa.

-Risto