Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

perjantai 27. toukokuuta 2011

Peliarvostelu: Naruto:Rise of a Ninja (Xbox360, JK24)



  "Katso äiti, olen ninja"


Naruto: Rise of a Ninjaa on monesti kutsuttu ensimmäiseksi oikeasti hyväksi Naruto peliksi. Itse en ole vanhoja Naruto pelejä pelannut, mutta en kyllä niistä mitään hyvääkään ole kuullut. Tämän pelin on kehittänyt Ubisoft ja sama yhtiö on myös julkaissut tämän pelin. Peli alkaa siitä mistä samaniminen manga/anime alkaa. Pelaaja ohjaa Naruto Uzumakia, ninjaa, joka on kokenut syrjintää koko lapsuudensa ajan. Naruto alkaa kuitenkin saamaan ystäviä ja hän alkaa onnistumaan ninjakoulussa paremmin. Syy miksi Naruto on kokenut syrjintää on, että häneen on sinetöity kettudemonin voimat ja kaikki pitävät häntä syyllisenä siihen, että Leaf-kylä tuhottiin monesti. Pelissä onkin tästä pieni mukava lisä, nimittäin aina kun suorittaa onnistuneesti tehtäviä kylän asukkaat pitävät sinusta enemmän. Aluksi kukaan ei pidä sinusta ja jos jaksaa suorittaa kaikki lisätehtävät niin kaikki kylän asukit pitävät sinusta ja moikkaavat mukavasti.

Peli on sarjan tyylin uskollisena tietenkin tappelupeli, ja myös erittäin hyvä sellainen. Tappelusysteemi on niin sanottua 2,5D:tä, eli hahmoja kuvataan sivulta, mutta kentällä voi myös kääntyillä joka suuntaan vapaasti. Tämä systeemi on toteutettu mainosti, sillä jos taistelusysteemi olisi täysin 3D, olisivat taistelut täyttä sekamelskaa ja todennäköisesti liian vaikeita. Oleellisena osana peliä ovat tietysti jutsut joita hahmot sarjassa käyttävät. Jutsut on integroitu peliin suhteellisen hyvin. Taistelussa pitää ensin tehdä tietty kombo analogitikuilla ja sitten kesken jutsu-animaation päätetään näppäimet, jotka sitten tulevat quick-time eventteinä vastaan. Näissä täytyy onnistua, jos haluaa että jutsu vahingoittaa vastustajaa. Moninpeliä varten tämä systeemi on lähinnä rakennettu, sillä vastustaja voi torjua nämä jutsut, jos onnistuu quick-timessä nopeammin, kuin jutsun tekijä. Konetta vastaan taistellessa omat refleksini eivät riittäneet hirveän monesti onnistumaan jutsuissa, mutta tämä ei onneksi yksinpeliä haittaa hirveästi. 

Toinen mainittava asia pelattavuudessa on se, että pelin maailma on vapaa tutkittavaksi ja leaf-kylä onkin mallinnettu peliin todella uskollisesti. Tehtävien välillä voi kerätä erikoiskolikoita tai haastaa Naruton kavereita, jotka löytyvät kylästä eri puolilta. Pelin ympäristö ei oikeastaan ehdi noin kahdeksan tunnin yksinpelin aikana tulla ainakaan liian tutuksi, koska aina tuntuu löytyvän jokin katto tai nurkka, jota ei ole ehtinyt tutkia. Ainoa asia mihin kylässä kyllästyy on se, että lähes jokainen vastaantulija moikkaa sinua. Jos henkilö vihaa sinua, hän sanoo repliikkejä kuten "get off you little kid". Sitten taas, jos he pitävät sinusta, kuulostaa heidän tervehdykset sellaisilta kuten "Hi Naruto, how are you today?". Näihin lausahduksiin kyllästyy todella helposti ja niitä kuulee liikaa. 

Graafisesti peli on sellainen, että siitä on vaikea keksiä mitään valitettavaa. Mikään FullHD-mestariteos ei ole kyseessä, mutta paljon huonompiakin grafiikoita on Xbox360-peleissä nähty. Grafiikka on toteutettu piirrostyylillä ja tämä sopii animen henkeen todella loistavasti. Hahmot ovat esikuviensa näköisiä ja välivideot on otettu suoraan animesarjasta, joten todelliselle Naruto-fanille peli on graafisesti täydellinen. 

Äänipuoli pelissä on myös hoidettu todella varmasti, sillä ääninäyttely on, jos ei samojen henkilöiden toteuttamaa, niin ainakin onnistuttu on todella loistavasti. Ainoa huono puoli pelin audiopuolessa on se, että pelin hahmoilla eivät suut liiku välivideoiden ulkopuolella ollenkaan, vaikka dialogia käytetään paljon myös peligrafiikan kanssa. Ääniefektit pelissä on toteutettu ihan yhtä hyvin kuin muissakin sivulta kuvatuissa tappelupeleissä.
.

Pitkäikäisyydeltään peli on hyvää materiaalia, sillä sivutehtäviä on käytännössä pakko suorittaa, jos haluaa selvitä juonitehtävien taisteluista. Sivutehtäviä on muutamia erilaisia ja näitä jaksaa ainakin sen verran pelata, että pelin kokonaiskesto venähtää helposti yhdeksään tuntiin. Hyvää tässä on myös se, ettei kestoa kauheasti kasvattanut se, että olisi joutunut jotain kohtaa toistamaan uudelleen ja uudelleen. Pitkäikäisyyttä kasvattaa myös moninpelimahdollisuus, varsinkin, jos jollain kaverilla sattuu olemaan sama peli. Toista saa mättää kuonoon verkon kautta tai samalla konsolilla 1 vs 1 taisteluissa, ja tämä on hauskaa viihdettä.

Plussat:
-Vapaa maailma
-Taistelusysteemi
-Moninpeli
-Uskollinen sarjalle

Miinukset:
-Ei tarjoa sarjasta paljon tietävälle mitään uutta
-Lipsynccaus
-Jutsujen käytön vaikeus yksinpelissä 

Kokonaisuutena Rise of a Ninja on erittäin hyvä peli sekä Naruto sarjan faneille, että niillekin jotka ovat koko sarjaan uusia. Ja jos on sarjalle täysin uusi, niin kannattaa aloittaa juuri tästä osasta, sillä tämä myös aloittaa tarinan alusta kronologisesti. Arvosanaksi annan pelille 87/100, koska peli on todella hyvä ja yksi harvoista lisenssipeleistä, jotka todella tekevät hyvää kunniaa esikuvalleen.
JK24 kiittää ja kuittaa

Ei kommentteja: