Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

tiistai 11. kesäkuuta 2013

E3: Konsolivalmistajien lehdistötilaisuuksien vertailua: Xbox One vs Playstation 4

E3 messuilla Los Angelesissa oli tänä vuonna ehdottomasti suurin mielenkiinto konsolivalmistajissa, jotka olivat aiemmin tänä vuonna julkistaneet oman seuraavan sukupolven konsolinsa. Pienemmät julkaisijat pääsevät messuille mukaan tiistaista eteenpäin, kun tilaisuus avataan myös yleisölle.

Messut avasi Microsoft. Aluksi näytettiin muutama nykyisen sukupolven uudistus, tärkeimpinä liven Gold jäsenille kaksi ilmaista peliä kuussa seuraavan konsolin ilmestymiseen asti ja kolmas Xbox 360- konsoli. Uusi 360 mukailee muotoilussaan hyvin paljon yhtiön seuraavan sukupolven lippulaivaa, Xbox One konsolia.

Xbox One:lle esiteltiin pelejä, kuten oli luvattu. Exclusiivejä tulevat olemaan Ryse: Son of Rome, Dead Rising 3, seuraava Halo, Forza Motorsport 5, Infinity Wardin entisten työntekijöiden uutuus Titanfall, Minecraft (konsoliversio) ilmestyy vain One:lle, suomalaisen Remedyn Quantum Break ja Insomniacin(Ratchet&Clank, Resistance) seuraava teos Sunset Overdrive. Exclusiivien lista on siis vähintäänkin komea tässä vaiheessa. Kevyt ja kaikenikäisille suunnattu pelienluontityökalu Spark, joka on jo saatavilla WIN8:lle, ilmestyy myös Xbox One:lle, hyödyntäen paljon "toista ruutua", eli mahdollista tablettia tai älypuhelinta, mikä kotoa löytyy.

Lisäksi Microsoft oli "varastanut" omaan pressiinsä Battlefield 4:stä vastaavan DICE:n, Hideo Kojiman kertomaan, että Metal Gear Solid 5 ilmestyy Xbox One:lle ja Witcher pelisarjan seuraavaa osaa esittelemään CD Projektin. Nämä kaikki, lukuunottamatta MGS5:sta, ilmestyvät varmuudella myös PC:lle ja PS4:lle. Metal Gear Solidista ei ole varmuutta ilmestyykö se PS4:lle, mutta tämän sukupolven molemmille konsoleille peli on varmistettu. Kojima ja Microsoft todellisen tempun tekisivätkin, jos PS4:n pelaajat eivät saisi omaa MGS5:sta. DICE kertoi, että Xbox One on saamassa Battlefield 4:seen exclusiivista sisältöä.

Itse Xbox One konsolista vahvistettiin julkaisuajankohta, hinta ja verkkopalvelun uusia ominaisuuksia. Microsoft pointit poistuvat kokonaan ja kaikki hinnat ilmoitetaan paikallisessa valuutassa. Profiilin henkilökohtaistuessa Kinectin takia, riittää tulevaisuudessa yksi Gold- jäsenyys per. perhe siihen, että kaikki perheenjäsenet saavat nauttia ainakin verkkopelaamisesta, ja joistakin muista Gold- jäsenyyden eduista. Konsoli julkaistaan lokakuussa ja hinnaksi tulee suomessa uusimpien tietojen mukaan 529 euroa. Konsolista laitetaan valikoiduille jälleenmyyjille Day One- versiota, joissa on erilainen paketointi ja erityinen ohjain. Day one on saatavilla vain ennakkotilatessa. Yleisesti konsoli sisältää 500gb kovalevyn, Blue Ray- aseman, Kinect- kameran ja sisäänrakennetun Wi-Fi:n.

Sonyn "make or break" sukupolvi alkaa tästä. Yhtiö tekee jatkuvaa tappiota joka vuosineljännes ja on menettänyt ilmeisen paljon julkaisijoita ja studioita kilpailijansa leiriin. Jos PS4 ei tuota voittoa, voi olla ettei Sony enään lähde konsolikilpailuun liiaksi PS4:n jälkeen. Tai vaihtoehtoisesti se myy lopun viihde-tekniikastaan Samsungille ja jatkaa pelkkänä pelikonsoliyrityksenä ja -julkaisijana.

Vanha sukupolvi saa jatkoa Telltalen Walking Dead peleille uuden 400 Days nimisen episodin myötä. Uuden episodin julkaisun mukana kaikki aikaisemmatkin episodit saapuvat myös PS Vitalle. Mad Max- peli, jota työstävät Just Cause pelisarjan tekijät, saadaan nykyiselle ja seuraavalle konsolisukupolvelle sekä PC:lle.

Yksinoikeutena PS4:lle julkistettiin The Order: 1866, steampunk henkinen ritariseikkailu, jossa tullaan olemaan tekemisissä myös aikakauden todellisten henkilöiden kanssa. Toinen julkistettu yksinoikeus PS4:lle oli Final Fantasy XV. Lehdistötilaisuudessa julkistettiin fanien suureksi iloksi Kindom Hearts III, joka yllättäen ilmestyykin sekä PS4:lle, että Xbox Onelle.

Odotetuimpana oli kuitenkin Sonyn suhtautuminen pelien kopiointisuojaan ja piratismin vastainen toiminta. E3:ssa vahvistettiin, että käytettyjen pelien myynti ja antaminen eteenpäin on vapaata, eikä konsolin tarvitse olla kytkettynä nettiin, ellei peli itse sitä vaadi. Minuuksena Playstation "uskoville" tuli uutinen, joka vahvisti, että verkkopelaaminen tulee vaatimaan jatkossa Playtation plus jäsenyyden. Joten olit kumman tahansa leirissä, verkkopelaamisesta maksat vähintään 5e kuussa. PS4 julkaistaan jouluksi ja alustava hinta eurooppaan on 399e, joten konsolista joutunee pulittamaan suomessa muutaman kympin yli 400 euroa.

Kumpi sitten on omasta mielestäni parempi? Ei kumpikaan, molemmat ottavat turhaa tappiota jollain saralla. PS4 häviää exclusiiveissä ja Xbox One on voittanut jälleen Call Of Dutyn DLC:t aikaisemmin itselleen ja tässä sukupolvessa myös Battlefieldin. Itse pidän Xboxin ohjainta paljon parempana, sillä ainakin PS3:n ohjain on selvästi pienikätisemmille paremmin soveltuva. Mutta toisaalta en pidä siitä, että Kinect lähetetään jokaisen konsolin mukana. En halua kinectiä ja tämä todennäköisesti nostaa hintaa ratkaisevan 100 euroa. Sony hoitaa DRM puolen kuluttajaystävällisemmin, mutta itse tottuneena (ja alistuneena) Steam käyttäjänä en tätä ominaisuutta katso erityisen spesiaalina muuten kuin periaatteesta. Oikeastaan Xbox Onen DRM politiikka on sitä, mitä Steam voisi optimaalisesti olla parhaimmillaan, kun digitaalisiakin pelejä saa myydä ja antaa edes kerran eteenpäin. Jotakin voi haitata se, että Onella pitää kerran vuorokaudessa tarkistaa pilvipalvelusta pelien lisenssit, mutta itse uskon kuitenkin pitäväni konsolin kokoajan kytkettynä nettiin.

Kiteytettynä: joudun valitsemaan paremman DRM- politiikan ja halvemman raudan, mutta paremman pelivalikoiman ja exclusiivisten lisäsisältöjen välillä. Valintaa en vielä osaa tehdä, mutta jos käy kuten uumoilen ja FIFA sekä NHL ovat parempia Xbox Onella EA-Sports sopimuksen takia, joutunen ostamaan uuden Xboxin, jos konsolikaupoille lähden. Arvostan kuitenkin pelikokemusta enemmän kuin muuta. Toistaiseksi pyrin kuitenkin pitämään näppini irti kaikista uuden sukupolven konsoleista.

Kaikki on vielä mahdollista enne julkaisupäivää, joten älkää rynnätkö tilaamaan kumpaakaan konsolia ennen kuin julkaisu on lähellä ja mitään ei enää tulla muuttamaan, saatatte muuten pettyä karvaasti.
(Edit 12.6, Kindom Hearts III myös Xbox Onelle)
Virtuaaliterveisin JK24

Ei kommentteja: