Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

tiistai 31. tammikuuta 2012

Peliarvostelu: Empire Total War (PC, Rulle50)

Ostinpas tuossa vuosi sitten pelin ”Empire Total War”. Vaikka olenkin suuri Total War pelien ystävä, jäi silti tämä Sega:n julkaisema yksilö kaappiin sen suuremitta pelailuitta. Mutta nyt sen sieltä pimeästä kaivoin ulos näkemään päivänvaloa, vihteen ja hyvän pelikokemuksen toivossa.

Pelin käynnistyttyä pelästyin pahemman kerran. Jo alkuvalikon taustavideot takertelivat hitaasti kuin persraiskattu merikilpikonna rannalla. Mutta säikähdys oli aiheeton, koska vika lähti pois uudelleenkäynnistyksen tuloksena. Kun vihdoin pääsin toimivaan alkuvalikkoon, oli mietittävä aloittaisinko kampanjalla vai ”custom battle:lla”. Päädyin taistelemaan aluksi ”pari” taistelua maalla ja muutaman merellä. Niin, MERELLÄ!

Maataistelut eivät sinäänsä tuoneet mitään uutta sitten Medieval 2 Total War:in, mutta oli se taas lievästi vähemmän robotti nujakan näköistä. Yksiköiden visuaaliseen suunnitteluun olisi voinut keskittyä vähän paremmin, etteivät ryhmät näyttäisi olevan täynnä identtisiä kaksosia toinen toisensa jälkeen. Äänet olivat taisteluissa keskinkertaisia muskettien tussahduksia ja hieman laimean kuuloisia tykinlaukauksia. 
Sitten kokeilin innoissani Total War – pelisarjaan lisättyä meritaistelua. Ja se jos mikä oli outoa. Laivat liikkuivat kömpelösti, laivanvaltaus taistelut näyttivät lähinnä muurahaistaisteluilta ja tekoäly oli yhtä kujalla kuin minäkin. No mutta joka tapauksessa hienoa, että tällainen on peliin tehty, mutta huomaa kyllä sen, että se on Total War:in ensimmäinen laivataistelu kokeilu. Kokemuksen jälkeen heitin amiraalin hatun suosiolla mereen. 
Sitten päätin iskeä kampanjan kimppuun. Alueena toimi Eurooppa+Venäjä, Pohjois-Amerikka, Väli-Amerikka, osa Etelä-Amerikkaa ja Intia. Valittavissa oli mm. Preussi, Iso-Britannia, Ranska, Venäjä, Espanja, Itävalta, Ruotsi, yksi Intian valtio ja monia muita. Päätin valita Ruotsin, mutta älkää tuomitko minua. 
Kun kampanja alkoi, huomasin heti, että nyt painittiin aivan uudessa sarjassa. Provinssit koostuivat nyt yhdestä isosta kaupungista, yhdestä tai parista teollisuus alueesta ja teknologia/ kulttuuri alueista. Vanhoissa Total War peleissä oli joka provinssilla vain yksi isokaupunki, ei muuta. Enää ei kaupungissa kykkiminen riittänyt, koska oli estettävä vihollisia hässimästä peltoja ja kaivoksia.
Aluksi kokeilin heti vallankumousta, sillä kuka nyt kuninkaita tahtoisi. Haistatin pitkät kuninkaalle ja lähdin taistoon demokratian puolesta. Marssin joukkoineni Tukholmaan ja huomasin kuninkaalla olevan enemmän joukkoja kuin minulla. No luotin johtajataitoihini. Alku näytti synkältä. Toinen toisensa jälkeen ryhmäni tapettiin muureille ja osa munattomista homoista pakeni. Onneksi yksi sisukas ryhmä kiinnitti vihollisen huomion, jolloin loput pääsivät ilman vastarintaa muureilta linnoituksen sisälle. Harmi, ettei siitä ryhmästä kukaan jäänyt palkittavaksi. Mutta kuitenkin, kuningas hävisi ja demokratia voitti. Vallankumouksen seurauksena johtajisto vaihtuu ja samoin lippu. No lipukseni tuli sininen ja sen alareunassa oli Ruotsin keltainen risti… ideat vähissä vai?
Tämän jälkeen valloitin Eurooppaa aina Pariisista Moskovaan. Ikävä kyllä ryssät olivat erimieltä ja valtasivat Turun. Samalla talouskasvu oli vaihtunut laskuun ja isot kaupunkini kapinoivat. Tämä johti siihen, että muutaman vuoron jälkeen Ruotsin demokraattinen tasavalta käsitti enää vain Ruotsin, Norjan ja Tanskan. Turkua en koskaan saanut takaisin…
Siihen oli hyvä lopettaa ja pistää tämä teos takaisin pimeyteen lepäämään uusien tulokkaiden tieltä. En nähnyt syytä siirtää eläkeikää myöhemmälle. 
Ruusut:
+ Askel lähemmäs robotti vapaita taisteluita
+ Meritaistelu oli uutta
+ Kampanjan radikaali muuttuminen
Risut:
- Liian vähän muutoksia edellisiin Total War taisteluihin
- Meritaistelut alkuvaiheessa
- Visuaalinen suunnittelu
Loppuarvosana on vain 75/100. Peli on ihan viihdyttävä strategia paketti, mutta tarjoaa liian vähän mitään uutta vanhoille Total War faneille.

Ei kommentteja: