Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Peliarvostelu: Duke Nukem Forever (Xbox 360, FatHazard)


Beat ´em up vai shoot ´em up?

"Hail to the king baby."

Jos ensimmäinen ajatuksesi oli: "Ehkä otankin molemmat." suosittelen Duke Nukemia todella paljon. Lyhyesti sanottuna peli on loistava aivot narikkaan turpamättö, joka ontuu kuitenkin hieman graafisesti ja parilla muulla pikku jutulla.

Aloitetaanpa hieman taustaa kertomalla. Duke Nukem on alkuperäisesti Apogeen (nykyisen 3D Realmsin) kehittämä pelisarja, joka nousi aikanaan suureen suosioon. Forever on kuitenkin 2K Gamesin ja Gearbox softwaren yhteistyön tulos.

Peli itsessään on mielestäni hyvä. Grafiikat ovat tietenkin keskiverrot, oletettavasti pelin hätäisen julkaisemis tarpeen takia ja mättöjen väliset puzzlet ovat välillä ontuvasti suunniteltuja, mutta siinä olikin ne suurimmat ongelmat.

Grafiikoista lisää sen verran, että ne ovat peliin ja sen tarkoitukseen sopivat, mutta kauempaa katsottuja kohteita, kuten alkuosan emoalusta, olisi voinut parantaa TODELLA paljon. Peilistä katsottuna Duke näyttää kömpelöhköltä ja hahmot muutenkin ovat keskivertoa tavaraa, mutta hahmo suunnittelu on mielestäni hauskaa. Vaikka peliin on otettu suurin osa hahmosuunittelusta Duke Nukem 3D:stä, siinä on kuitenkin jotain omia vivahteita. Loistavana esimerkkinä tästä on avaruusolioiden kuningatar. Se on sellainen kun sen kuvittelisikin. Muutkin hahmot ovat omaperäisiä, vaikka ne ovatkin otettu 3D:stä. Loppujen lopuksi, kun ajattelee niin tajuaa, että 2D-vihollisten suoraan siirtäminen ilman muokkausta olisi ollut jotain aika järkyttävää ja täten peli ei voi saada miinuksia hahmosuunnittelun osalta.

Osa vihollisista.


Miljöitä pelissä on monia erilaisia. Löytyy aavikkoa, kaupunkia, metallin ja betonin täytteisiä sisätiloja sekä alienien pesä. Vaikka mikään näistä alueista ei suoranaisesti loista täydellisellä ja omaperäisellä suunnittelulla, siltikin ne ovat ihan hyvin toteutettu ja niistä saa aina oikeanlaisen tuntuman.

Juoni, joka pyörii pelin miljöiden ympärillä, on myöskin suhteellisen keskinkertainen. Siinä ei ole syvällistä dialogia, henkeä salpaavia juonenkäänteitä eikä se ole kovinkaan pitkälle ajateltu. Lyhyesti juoni on osapuilleen niin, että alienit hyökkäävät maahan ja varastavat maan naiset. Tätähän ei duke siedä ja hän lähtee kostoretkelle. Juoni on sama kuin 3D:ssä lukuunottamatta aivan pelin alkua.

Puzzlet pelissä, ovat useimmiten ontuvasti ja huonosti suunniteltuja. Ne joko ovat hirveän ajattelun takana, tai sitten ne vain selviää katsomalla sitä 2 sekuntia. On myös kaksi puzzlea, joita en tajunnut ollenkaan ja vain slevitin ne tuurilla. Puzzlet ovat, ehkä pelin suurin miinus. Ne olivat osittain niin suuri pettymys, että enempää niitä en edes jaksa haukkua.

Nyt päästäänkin jo pelin parhaimpaan osaan. Räiskintään. Ainoa ongelma kyseisessä osiossa oli se, ettei sitä ollut tarpeeksi. Aseet olivat hauskoja ja tuhovoimaisia, kamera liikkui hyvin, eikä jäänyt mihinkään jumiin ja vihollisten kuoleminen sekä raajojen irti repeytyminen oli yksinkertaisesti eeppistä. Vastustajat pystyi myös tappamaan teloituksella, joka oli yksinkertaisesti potku päähän kun vihollinen oli maassa. Tämä teloitus oli yksi monista Dukemaisista teoista ja se nosti EGO-mittarin (hp:n vastine pelissä on ego) täyteen.
Ei hänen nimensä turhaan ole Nukem.


Näitä Dukemaisia tekoja on pelissä useita erilaisia ja laidasta laitaan. Muutamia esimerkkejä näistä on itsensä ihailu vessan peilin kautta ja raudan pumppaaminen salilla. Nämä ovat mielestäni hauska lisä peliin ja niitä oli kiva hakea.

Äänimaailma pelissä on kuten suurin osa muistakin pelin osa-alueista. Kelpuutettavaa, mutta melko hutaisten tehtyä. Täältä ei löydä mitään hyvää, lukuunottamatta Duken One-linereita.

Plussat:
-One-linerit
-Räiskintä osuudet
-Yksinkertaista hupia
-Dukemaiset teot

Miinukset:
-Grafiikat
-Puzzlet
-Juonen yksinkertaisuus
-Se fakta, että suurin osa pelistä on pelkkää lainattua tavaraa

Arvostelun lopettavana yhteenvetona totean vain sen, että itse nautin pelistä todella paljon. Peli on kunnollinen vanhanaikainen turpamättö-peli. Kaikkine ontuvineen ja loistavineen osa-alueineen Duke Nukem Forever ansaitsee itselleen 70/100 pistettä.

Ei kommentteja: